Lukk meny

Fra NASA til Clas Ohlson

mai 8, 2018 Pål Einar Berntsen Blogg, Facility Managment, Vedlikehold

CEO Pål Einar Berntsen på besøk hos NASA

CEO Pål Einar Berntsen på besøk hos NASA

Sensorenes inntog i vedlikehold av bygg og maskinparker

Hvem har ikke vært på seminar – blitt ropt til fra scenen; «Nå må dere våkne, endre dere – ta spranget. Nå er teknologien her!»

Slik var det også for meg en april-dag for noen uker siden i tekonologihovedstaden Trondheim. Noen ropte fra scenen og mine tanker gikk til barndomshjemmet i Østfold tilbake på 70-tallet der Apollo-tapet og Apollo-Lego dominerte gutterommet.

Da Apollo 11 tok av

16 juli 1969 tok Apollo 11 av fra Cape Canaveral – spekket med datidens høyteknologi – og 4 dager senere tok Neil Armstrong DET store spranget for menneskeheten. Sensorer og datakraft meldte tilbake til Houston og romfartøyet ble monitorert av både mennesker og maskiner (sensorer).

Hvorfor dette tilbakeblikket? Jeg har lenge vært fasinert av dette. Undertegnede har siden 70-tallet fulgt NASA og sett teknologien bli gjort tilgjengelig og billig overalt i samfunnet. Bruk av robotikk og sensorikk øker forholdsvis raskt og ingen bør være overrasket over det – det har tross alt tatt 4 tiår. Det har ikke vært noen kløft vi må hoppe over eller noe gigasprang. Det har ikke skjedd over natten. Det har være en kontinuerlig flytende prosess.

Jeg tør påstå; det er håp for oss på tilhørerbenken – for, ser vi oss rundt – har vi også endret vår måte å bruke informasjonsteknologi på mye bare de siste 10 årene – ikke sant?

NASA og Neil Armstrong på månen
NASA og Neil Armstrong på månen

Objektive tilbakemeldinger – billig og tilgjengelig

I mitt daglige arbeid som leder av View Software ser vi sensorikk, automasjon og IT-teknologi i stadig mer bruk på enkle og fornuftige områder; vibrasjonsmåling av en pumpestasjon; CO2 monitorering av et klasserom; Rengjøring av lokaler basert på bruk i stedet for frekvens; Overvåking at et moderne norsk havbruksanlegg.

Eksemplene er mange og fellesnevneren er at kilder som IOTBIM databaser er flotte saker som kan gi oss og FDV systemet masse god objektiv, styringsinformasjon for å kunne ta beslutninger, sette en arbeidsordre. Utføre et tilstandsbasert vedlikehold.

Neste blogginnlegg blir om Starlink! Ikke hørt om det? Snart har vi WIFI overalt – levert fra verdensrommet. Nei, nei ikke fremtid. Er her nå! Hvordan vil dette påvirke vår FDV- hverdag?

Jeg gleder meg. Vi snakkes!


Kommentarer

  • Relaterte artikler
  • Flere innlegg fra Blogg
  • Flere innlegg fra Pål Einar Berntsen

Fant ingen relaterte innlegg.

Flere innlegg fra Blogg (19)

Flere innlegg fra Pål Einar Berntsen (1)

For å justere tekststørrelsen, hold CTRL-knappen nede (for Windows-brukere) eller CMD-knappen (for Mac-brukere) mens du klikker pluss (+)-knappen for å forstørre nettsiden og innholdet.